torsdag den 26. februar 2015

PrEP

Af Lars Thaysen, næstformand

Jeg sidder og læser endnu en artikel om PrEP - denne gang om to af de undersøgelser der er lavet.
Jeg kan ikke lade være med at tænke lidt over, at det faktisk er lidt paradoksalt (læs artiklen her).

Indtil sommeren 2013 var velbehandlethed og den meget reducerede smitsomhed når en hiv-positiv er i medicinsk behandling nærmest en stor hemmelighed i Danmark. I Hiv-Danmark gik vi ud med det provokerende budskab "Mere sex med hiv-smittede - velbehandlet hiv smitter ikke", AIDS-Fondet lavede en lignende kampagne, og i begyndelsen af 2014 kom de første resultater fra PARTNER-studiet (et studie, der undersøger om smitte sker når en velbehandlet hiv-positiv dyrker ubeskyttet sex med en hiv-negativ).

Resultaterne fra PARTNER-studiet var lovende - risikoen for at blive smittet med hiv af en velbehandlet hiv-positiv er ekstrem lille (af statistiske årsager vil ingen læger nogensinde sige at risikoen er lig med nul). Alligevel kom diskussionen til at dreje sig om, at der jo stadig er en lille risiko (så vidt jeg husker under 1%), og hvordan skulle vi få alle de hiv-negative til at indse, at det jo er en meget lille risiko, og at vi alle gør noget i livet, der har endnu større ricisi (bare det at vi står op om morgenen er der jo risiko for at dø i løbet af dagen).

Personligt har jeg også oplevet indtil flere hiv-negative, der ikke har stolet på budskabet om velbehandlethed, og som stadig ville være nervøse for at dyrke sex med en hiv-positiv - også selvom det var sex beskyttet med kondom.

Uvidenheden og stigmaet var, og er, stadig stort.

Nu er der så al diskussionen om PrEP (hiv-negative kan spise en af de piller, der indgår i standardbehandlingen for hiv-positive, og på den måde beskytte sig mod hiv, og undgå at bruge kondom). Mange råber op om at det er det nye sorte, og at PrEP skal udbredes. Jeg har været skeptisk af flere årsager, men det er egentlig ikke min pointe lige nu.

Min pointe lige nu er, at undersøgelser viser om at PrEP er 70%, 80%, 86% sikkert - noget i den stil i hvert fald. Langt under den sikkerhed velbehandlethed gir' - det er højst sandsynligt mere end 99% sikkert. Alligevel er rigtig mange villige til at spise PrEP og dyrke ubeskyttet sex - under den formodning at PrEP beskytter dem mod hiv (PrEP beskytter så bare ikke mod andre seksuelt overførte sygdomme).

Den situation synes jeg er paradoksal! Mange er bange for om velbehandlethed er godt nok, men mange tror på at PrEP beskytter dem. Simpel matematik siger jo at velbehandlethed beskytter bedre end PrEP.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om de sammen mænd, der har afvist mig seksuelt (uanset om vi talte beskyttet eller ubeskyttet sex), kunne finde på at bruge PrEP som beskyttelse. Hvis de kunne, så er det jo topmålet af stigmatisering af os hiv-positive.

Det ser ud til at PrEP er kommet for at blive. Og vi skal også være glade for alle de nye forebyggelsesmetoder. Men vi skal også sørge for at der kommer information om hiv ud til den brede befolkning, og i hele debatten om PrEP mangler jeg informationen om, at godt nok er PrEP fint, men at dyrke sex med en velbhehandlet hiv-positiv er faktisk endnu mere sikkert.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar